Nuotrauka: iš atvirų šaltinių
Su amžiumi didėja osteoporozės rizika, todėl kalcis, kurio gausu varškėje, tampa labai svarbus.
Varškė ne tik skani, bet ir labai sveika, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Ji yra puikus svarbiausių maistinių medžiagų šaltinis, tačiau jos vartojimui reikia skirti daug dėmesio. Kodėl varškė turėtų būti įtraukta į 60+ žmonių mitybą, pasakoja „RBC-Ukraina”.
Rauginto pieno varškės nauda žmonėms 60+
Kaulų stiprinimas
Su amžiumi didėja osteoporozės rizika, todėl kalcis, kurio gausu varškėje, tampa nepakeičiamas. Jis palaiko kaulų tankį, apsaugo nuo lūžių.
Be kalcio, varškėje yra fosforo, kuris taip pat svarbus kaulų sveikatai.
Raumenų masės palaikymas
Sarakopenija (raumenų masės mažėjimas) yra dažna vyresnio amžiaus žmonių problema. Sūryje esantys baltymai padeda išlaikyti raumenų tonusą, gerina jėgą ir judrumą.
Baltymai taip pat skatina audinių atstatymą ir stiprina imuninę sistemą.
Geresnis virškinimas
Sūryje esančios pieno rūgšties bakterijos palaiko sveiką žarnyno florą, gerina virškinimą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Sūris lengvai virškinamas, todėl puikiai tinka jautraus virškinimo žmonėms.
Vitaminai ir mineralai
Sūryje yra B grupės vitaminų, kurie būtini nervų sistemai, ir vitaminų A ir D, svarbių regėjimui ir imunitetui.
Sūris taip pat yra mineralų, tokių kaip kalis ir magnis, kurie palaiko širdies ir nervų sistemos veiklą, šaltinis.
Gerina odos sveikatą
Varškėje yra antioksidantų, seleno ir vitamino E, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, skatina odos valymą ir stangrinimą. Jei varškę valgysite reguliariai, ji skatins kolageno gamybą odoje, kuris lėtina senėjimo procesą, saugo nuo raukšlių atsiradimo.
Kaip tinkamai vartoti raugintą pieno varškę
Rinkitės neriebią varškę
Geriausia rinktis varškę, kurios riebumas neviršija 5 %.
Pradėkite nuo mažų porcijų
Stebėkite, kaip reaguoja jūsų kūnas.
Atsižvelkite į individualias savybes
Jei sergate lėtinėmis ligomis, pasitarkite su gydytoju.
Derinkite su kitais produktais
Kad mityba būtų subalansuota, varškę varškę vartokite su daržovėmis, vaisiais ir grūdais.
Įvairovė
Įtraukite ožkos sūrį į savo racioną, nes jis yra gausus kalcio ir baltymų šaltinis, kurie būtini sveikiems kaulams palaikyti.