Kaip tinkamai paruošti kavą iš šviežiai sumaltų pupelių: buvęs barista atskleidžia visas paslaptis

Nuotrauka: iš atvirų šaltinių

Pasak eksperto, šviežiai sumaltas kavos pupeles reikia paruošti per 30 minučių nuo jų sumalimo.

Paprastai kavą mėgstantys gerti žmonės namuose turi kavos malūnėlį, kad galėtų mėgautis šviežiu gėrimu. Malti savo pupeles užtrunka ilgiau, tačiau gaunamos kavos kokybė yra daug geresnė. Kartu daugelį žmonių domina klausimas, ar sumalus kavos pupeles verta palaukti, kol pasigaminsite kavos, ar galima ją pasigaminti iš karto. Į šį klausimą „The TakeOut” atsakė buvęs barista ir kavos ekspertas Mattas Woodburnas-Simmondsas.

„Šviežiai sumaltas kavos pupeles reikėtų paruošti per 30 minučių nuo sumalimo. Malant kavos pupeles iš pupelių centro išsiskiria visi lakieji aliejai, kurie ir suteikia gėrimui gardų skonį. Šie aliejai lėtai garuoja ir maždaug po 40 minučių nuo sumalimo jie visiškai išnyksta, kartu su savimi pasiimdami ir visus gardžius aromatus”, – aiškino ekspertas.

Nors 30 minučių yra maksimalus laikas, kuriam turėtumėte palikti sumaltas pupeles, turėtumėte žinoti, kad „kuo ilgiau paliksite sumaltą kavą, tuo ji taps be skonio”.

Todėl buvusi barista pataria „sumalti ir iš karto paruošti kavą, kad kuo daugiau aromatinių aliejų iš pupelių patektų į puodelį”.

Kartu šiuolaikiniame pasaulyje kartais sunku rasti kelias papildomas minutes kavos pupelėms sumalti, todėl daugelis kavos mėgėjų gėrimą ruošia jau iš partijos malimo. Tačiau Woodburn-Simmonds pažymėjo, kad tai didžiulė klaida.

„Niekas negali sau leisti malti kavos partijos būdu. Kiekvienam puodeliui ji turi būti šviežiai sumalta. Net labiausiai užimtos kavinės nemala kavos savo espreso kavos aparatams po partiją. Aromato junginių oksidacijos ir irimo greitis per kelias minutes po malimo reiškia, kad jei neplanuojate per artimiausias 20 minučių išgerti kelių puodelių kavos, neturėtumėte malti kavos partijomis”, – pabrėžė kavos ekspertas.

The TakeOut pridūrė, kad jei nemėgstate šviežios kavos, galite tiesiog nusipirkti maltos kavos maišeliuose, tačiau jei mėgstate geriausią kavą pasigaminti namuose, verta sugaišti kelias papildomas minutes.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - "Pasaka"